Kazakistan'ın başkenti Astana'da organize edilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet Başkanları Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin'in "milli paralarla ticaret" vurgusu oldukça önemliydi.
Putin, Rusya'nın ŞİÖ ülkeleriyle ticaret hacminin dörtte bir arttığını söyledi; "Ülkelerimiz, ödemelerde ulusal para birimlerinin kullanım payını artırıyor. Bu yılın ilk dört ayında Rusya'nın örgüt üyeleriyle ticaret alanında ulusal para biriminde yaptığı işlemlerin payı yüzde 92 arttı" dedi.
Ulusal para birimleri, yapılan ticarette ABD dolarının kullanılmaması demek.
Bu açıklama aslında ŞİÖ üyelerinin sadece askeri anlamda değil ticari anlamda da ekonomik anlamda da işbirliklerini geliştirdiğini gösteriyor. ŞİÖ askeri amaçlı olarak kuruldu ama şimdi ekonomik ve siyasi amaçla da devam ediyor.
Burada şu hatırlatmayı yapmayı da uygun görüyorum: BRICS toplantılarında "ortak para birimi" konusunda görüşmeler vardı. Son zamanlarda bu konu pek gündemde değil. İnşallah bu fikirden vazgeçmişlerdir.
Biz defalarca yazılarımızda BRICS'in AB gibi ortak bir para pirime geçmesinin son derece yanlış olacağını vurguladık, vurgulamaya da devam edeceğiz.
Çünkü ortak para, Milli Ekonomi Modeli'nin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş'ın ifadesiyle Avrupa Birliği'nin dağılmasının ana sebebi olacak.
Prof. Dr. Baş, modelinde, her ülkenin kendi parasını basması gerektiğini ve bu ulusal paralarla karşılıklı olarak dış ticaretin yapılmasını ifade etmektedir. Zira her ülkenin kendi parası, o ülkenin egemenliğini ve bağımsızlığını ifade eder.
Ulusal para birimleri üzerinden yapılan ticaret esasen milli paralarla ticaret demek. Milli para ve milli paralarla ticaret ifadeleri ise Prof. Dr. Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ne ait projeler.
Uluslararası Milli Ekonomi Modeli kongrelerinin ikisine katılmış olan BRICS temsilcisi Prof. Dr. Vladimir Gorbanovski, yaptığı konuşmalarda, BRICS birliğinin milli paralarla ticaret fikri temelinde kurulduğunu anlatmıştı.
Bildiğiniz gibi, BRICS'in ilk liderler düzeyindeki toplantısı 2009 yılında gerçekleşmişti, bu tarih 2008 yılında Rusya ve Çin'in milli paralarla ticarete başladığı yıldan bir sene sonradır.
2008'de motgage kriziyle beraber ABD ekonomisi ciddi bir darbe aldığında, Putin'in ekonomi danışmanlarından olan Prof. Dr. Victor Minin başkanlığındaki bir heyet, Prof. Dr. Haydar Baş'la görüşerek ABD'nin tamamen bittiğini iddia etmişti. Prof. Dr. Baş da, ABD'nin bitmediğini, onu ayakta tutanın dünya parası haline gelmiş olan doları olduğunu vurgulamıştı.
Minin, "Peki, ne yapmalıyız?" diye sorduğunda, Prof. Dr. Baş, "Benim ekonomi modelimin 277'nci sayfasında milli para ve milli paralarla ticaret adında bir proje vardır. Dış ticaretinizde ABD dolarını devre dışı bırakıp milli paralarınızı kullanmalısınız, işte o zaman ABD biter" demiştir.
Bu görüşmeden bir hafta sonra Rus lider Putin basın karşısına çıktı ve bundan sonra dış ticaretlerini milli paralarla yapacaklarını, ilk uygulamanın ise Çin ile 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması olduğunu açıklamıştı.
O gün bugündür, ABD dolarının dünya rezervlerindeki payı ve buna bağlı olarak da ABD'nin ülkeler üzerindeki etkinliği sürekli azalmaktadır.
Prof. Dr. Gorbanovski, BRICS birliğinin kendisini milli paralarla ticaret ile izah ettiğini belirtmişti. Putin'in ŞİÖ'deki konuşmasına bakılırsa, ŞİÖ de kendisini milli paralarla ticaretle izah ediyor. BRICS ve ŞİÖ üyelerinin milli paralarla ticareti benimsemiş olmaları onları her türlü ekonomik ve siyasi bağımlılıktan kurtardı. Küresel sömürü sisteminin baskılarına karşı onları dirençli hale getirdi.
Tabii milli para denince insanın aklına şu geliyor: Şu an bizdeki TL gerçekten milli para kapsamında mı? Elbette ki hayır.
Prof. Dr. Haydar Baş Bey bunu programlarında ve mitinglerinde anlatmıştı. Hatta cebinden 200 lirayı çıkartarak demişti ki, "Bu para; üzerinde Türk Lirası yazıyor Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yazıyor, Atatürk'ün resmi var, tamamen her şey Türkçe ifadeler ama milli para değil. Neden? Çünkü doların karşılığı basılıyor."
Milli Ekonomi Modeli'ni okursanız zaten bunu net olarak görürsünüz; bir paranın milli para olabilmesi için kaynağının yani karşılığının Türkiye'de olması gerekiyor. Haydar Baş Bey bunu nasıl tanımlıyor, "Milli para, emek ve üretim emek ve üretim karşılığı basılan paradır" diyor. Ekonomik anlamda ifade edersek gayri safi yurt içi hasıla karşılığı basılan paraya milli para denir.
Türkiye'de ya dolar borç alınıyor karşılığında TL basılıyor, ya da son zamanlarda olduğu gibi TL önce basılıyor, sonra onun karşılığı dolar borç alınıyor, rezervler doldurulmaya çalışılıyor.
Haydar Baş Bey'in ifade ettiği gibi, "TL doların tercümesi."
Türkiye olarak ekonomik bağımsızlığa kavuşmak mı istiyoruz, önce paramızı özgürleştireceğiz yani kendi emek ve üretimimiz ya da doğal kaynaklarımız karşılığı paramızı devreye koyacağız.
Bunun yol haritası Milli Ekonomi Modeli, bugünkü adresi ise Bağımsız Türkiye Partisi ve lideri Hüseyin Baş'tır.
- Trump'ın memnuniyeti, Türkiye'nin mağduriyeti demektir / 07.05.2025
- ‘Bu saldırı, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır’ / 06.05.2025
- Hedeflediğiniz, hayal ettiğiniz Suriye bu muydu? / 03.05.2025
- Depreme rağmen kentsel dönüşüm neden ilerlemiyor? / 01.05.2025
- 1 Mayıs: İşçi de mağdur, işsiz de… / 30.04.2025
- Silah bırakması beklenen PKK, 'özerklik kongresi' yaptı / 29.04.2025
- BTP'nin Karaman Kongresi engellendi: Demokrasiye darbe / 28.04.2025
- Conkbayır'ında "Haka Dansı", anma etkinliği mi, tehdit mi? / 27.04.2025
- İstanbul'daki tüm riskli binalar yeniden inşa edilebilir! / 26.04.2025