11 Temmuz günü itibariyle Zilhicce ayına girmiş bulunmaktayız. Zilhicce ayı, yılın en seçkin aylarındandır. Hac ibadetleri bu ayda yapıldığı için bu aya Zilhicce denmiştir. Kurban Bayramı, Gadir Bayramı, mübahele olayı ve daha önemli birçok olayı bünyesinde barındıran zilhicce ayının gündüz ve geceleri ibadetle geçirilmelidir.
Bazı hadislerde, Fecr suresin ilk ayetlerinde geçen "Tan yerinin ağarmasına andolsun. On geceye andolsun" ayetlerindeki on günden maksat bu ayın ilk on günüdür. (Tefsiri Kummi, c.2, s.419.) Allah (c.c) Hac suresinin 28. ayetinde hac farizasını açıklarken "ayyamin malumatin/belli günlerde" ifadesini kullanmıştır. Müminler o günlerde Allah'ı anmalıdırlar. Hadislerde "belli günlerde" ifadesinden o günlerin zilhicce ayının ilk on günü olduğu belirtilmiştir.
Kamerî ayların 12'ncisi olan zilhicce ayı, İslâm'ın beş esasından biri olan hac farizasının ifa edildiği umumi bir af ayıdır. Arafat'a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.
Hacca gidemeyen müminlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir. Arife günü sabah namazından bayramın 4'üncü günü ikindi namazına kadar, bütün farz namazların arkasından teşrik tekbiri okumak kadın-erkek her mükellef Müslüman'a vaciptir.
Zilhicce ayı olayları
* İmam Ali'nin ve Hz. Fatıma'nın mübarek evliliklerinin yıldönümleri.
* İmam Ali'nin (aleyhisselam) yüzüğünü namaz kıldığı sırada bağışladığı ay.
* İnsan ve Fecr suresinin nüzulü.
* İmam Hüseyin Efendimizin Mekke'den Irak'a doğru hareketi.
* İmam Muhammed Bakır ve İmam Cevad'ın şehadetleri.
* Müslim b. Akil ve Hani b. Urve'nin şehadeti.
* Hz. Adem'in tövbesinin kabul edilmesi.
* Fedek'in Hz. Fatıma'tüz Zehra'ya bağışlanması.
* İmam Hadi'nin doğum günü.
* Meysem Tammar'ın şehadeti.
* Mübahele Günü.
Resûlullah Efendimiz, zilhiccenin ilk 10 gününü "temiz ve pak günler" olarak nitelendirmiştir. Oruç ibadetinin yanında Hz. Fatıma namazı kılınması tavsiye edilmiştir.
Bu namaz dört rekâttır. Sabah namazı gibi iki rekât kılınmalıdır. Hz. Emire'l Müminin Hz. Ali'nin (a.s) namazı gibi Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresi okunur. Namaz bittikten sonra Hz. Fatıma'nın (a.s) tesbihi çekilir (34 kere Allah-u Ekber, 33 kere Elhamdülillah ve 33 kere Subhanallah)
- İmam Cafer Sadık / 26.04.2025
- Hz Peygamber’in cömertliği / 17.04.2025
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025