logo
29 MART 2024

NATO’nun yeni hedefi Çin mi?

08.12.2019 00:00:00

Açılımı Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü olan NATO 4 Nisan 1949 tarihinde 12 üyeyle kuruldu. Bugün 29 ülke NATO üyesidir. Malum, 2'inci Dünya Savaşı'nın bitiş tarihi 1945'tir. 

Hitler Almanyasına karşı en büyük insan kaybını 20 milyon kişiyle Ruslar vermiştir. Ve o dönemin şartlarında her yönden çok güçlü olan Alman ordusunu Ruslar geri püskürtmüş, zaferin ardından da Almanları Berlin'e kadar kovalamıştır. 

Yazarlarımızdan Hasan Hüseyin Tekin beyin ifade ettiği gibi, o zamana kadar sesi soluğu çıkmayan ABD'nin bir anda Normandiya çıkartmasıyla gündeme gelmesi, Rusların bu başarısını örtmekten başka bir hamle değildir. 

ABD baktı ki, Rusya Avrupa'yı tamamen kontrolü altına alacak, hemen göstermelik, şov mahiyetinde bir çıkartma yaparak Avrupa'yı yanına almıştır.

Yine Sayın Tekin'in ifade ettiği gibi, gerek 1945 ve 1946 yıllarında Avrupa ülkelerine 15 milyar dolarlık yardım yaparak ardından da 1947 yılında Marshall planını devreye koyarak Avrupa'yı finansal olarak da kendine bağlamış, Sovyetler'in etkisini tamamen bertaraf etmiştir.

1944 yılında imzalanan Bretton Woods anlaşmasıyla parasını bir dünya parası haline dönüştüren ABD'nin 2'inci Dünya Savaşı sonrasında ortaya koyduğu bu finansal hamlelere karşı Sovyetler doğru bir tavır ortaya koyamamıştır.

Taa ki, 2005 yılında Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'yle tanışana kadar…

Bakın, BRICS İş Geliştirme Konseyi Başkanı Prof. Dr. Vladimir Gorbanovski katıldığı ve tebliğ sunduğu 9'uncu Milli Ekonomi Modeli Kongresi'nde bu konuda neler söylüyor:

"Bir şeylerin yanlış gittiğini biliyorduk, görüyorduk ama yanlışın karşısına neyi koyacaktık? Bu noktada dünya insanlığına sunacağımız sistemli bir düşüncemiz yoktu. ABD'nin temsil ettiği emperyalist kapitalizm ile nasıl savaşacaktık? Doğrusunu söylemek gerekiyorsa dünya bunu tam manasıyla bilmiyordu. ABD gücünü kapitalizm, kapitalizm de gücünü parasından alıyor ve haksız kazanç elde ediyordu. Haksız kazancı ortadan kaldıracak, sömürü aracı olmayacak bir para tanımına tüm dünyanın ihtiyacı vardı.

BRICS ülkeleri olarak bizim şansımız, 2005 yılında Milli Ekonomi Modeli ile tanışmış olmamızdır. İlk defa 2005 yılında Milli Ekonomi Modeli Kongresi'nde Prof. Dr. Haydar Baş parayı, emek ve üretimin karşılığı olarak tanımlıyordu. Ayrıca dünya ilk defa Haydar Baş'ın Milli Paralarla Ticaret yapma fikriyle tanıştı. Bu çok önemliydi zira 'Milli Para'lar devreye girdiğinde ABD'nin kâğıttan imparatorluğu yıkılacaktı." 

Ve yıkıldığını da bugün ABD'nin JP Morgan, Fitch Ratings, Morgan Stanley, Bank of Amerika gibi küresel finans şirketlerinin yetkilileri itiraf ediyorlar. ABD, NATO'yu Avrupa ülkelerini Sovyetler Birliği'nden korumak için değil, Avrupa ülkelerinin başta Almanya ve Fransa olmak üzere Sovyetlere yakışlanmasını engellemek için kurdu.

ABD'nin ekonomik, siyasi ve de askeri hamlelelerine gerekli cevabı veremeyen Sovyetler Birliği sonunda dayanamadı ve önce ekonomik sistemi darmadağın olarak Kapitalizmin tuzağına düştü ardından da paramparça oldu, yıkıldı. 

Sovyet tehlikesi kalkınca ABD, dünyadaki tek kutup olmanın verdiği avantajları kullanarak "derin"indeki asıl proje olan Büyük İsrail Devleti projesi için düğmeye bastı. Düzmece bir "11 saldırıları senaryosu" ve ardından Büyük Ortadoğu Projesi kapsamındaki işgaller… ABD'nin güdümündeki NATO için artık yeni hedef Rusya değil, 22 İslam ülkesi idi.

Yeni bir terör algısı oluşturmak gerekiyordu, ABD tarafından radikal ve ılımlı İslam projeleri hayata geçirildi ve bir karıncayı bile ezmekten uzak duran İslam dünyasından kendi elleriyle küresel teröristler yetiştirdiler. Oluşturdukları bu terör gruplarıyla da işgal gerekçeleri üretip, bir bir İslam ülkelerini işgal etmeye, Arap Baharları estirmeye başladılar.

Başta Çin ve Rusya olmak üzere BRICS devletleri, Milli Ekonomi Modeli ve modelin Mili Paralarla Ticaret formulüyle ekonomik bağımsızlıklarına kavuşup dünyadaki yeni güç merkezi haline dönüşünce ABD için işler değişti. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi BRICS devletlerinin ekonomide zirveye oturması, bu ülkelerin her sahada Batı ülkelerine karşı zafer kazanmasına yol açtı. ABD, bu sefer NATO'yu yeni bir kulvara çekmek zorunda kaldı, yeni bir hedef belirledi, o da Çin… Son Zirvede sonuç bildirgesine zorla bunu koydurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO Zirvesinde, ittifakın yeni Çin politikasını açıklamak için "Çin'i Kuzey Kutup bölgesinde, Afrika'da, siber alanda ve Avrupa'da altyapı yatırımı yaparken görüyoruz. Çin'in yükselişini daha iyi anlamalıyız. Bunun güvenliğimiz açısından ne tür sınamalar ve fırsatlar teşkil ettiğini tespit etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, Pekin'in sadece ekonomik değil, askeri anlamda da artık göz ardı edilemeyecek bir güç haline geldiğini ifade etti.

Brüksel'in önde gelen düşünce kuruluşlarından German Marshall Fund'ın Başkan Yardımcısı Ian Lesser, NATO'nun Çin adımının "sürpriz" olmadığını söyledi.

Ulusal Savunma Stratejisi'nde 2018'de Çin'i Rusya'nın yanı sıra temel tehditler arasına yerleştiren ABD'nin son dönemde Brüksel'deki NATO Karargahında da Pekin'in gündeme dahil edilmesi için yoğun çaba sarf ettiği belirtiliyor. Avrupa ülkelerinin ise Pekin'i yeni sorun olarak nitelendirmeye daha mesafeli yaklaştığı değerlendiriliyor. Çünkü Avrupa ülkeleri için Çin hem ticari ilişkilerde önemli bir partner hem de askeri bir tehdit olmaktan çok uzak…

NATO konseptine Çin'in bir tehdit olarak yerleştirilmesi ABD'nin baskıyla gerçekleşti ama modern İpek Yolu Projesi'ne de dahil olmuş olan Avrupa ülkelerinin alınan bu karara rağmen Çin ile ilişkilerden uzak durma ihtimali hiç yok.

Bugünlerde özellikle Alman basını, "Rusya'yı NATO'ya alalım" mantığıyla birlikte Rusya-Çin ittifakını bozmaya çalışıyorlar. BRICS kapsamında dünyanın yeni güç dengesi olan bu ülkelerin bu tuzağa düşeceğini hiç sanmıyorum. Kendileri için bu bir intihar olur.

Sonuç olarak; ekonomik sistemini ve de para hâkimiyetini tamamen kaybetmiş olan ABD'nin bu sefer Rusya'ya ve Çin'e karşı pek şansı yok. 1945 sonrası ABD Ruslara şah-mat demişti, bugün ise BRICS devletleri Milli Ekonomi Modeli ile ABD'ye şah-mat diyor. Fransız lider Le Pen'in 2015 yılında söylediği gibi, bu bir ekonomik modeller savaşıdır ve bu savaşın kazanını demode olmuş olan kapitalizm değil, her gün yeni kodlarla doğan Milli Ekonomi Modeli'dir. 

 
Murat Çabas / diğer yazıları
Patlamanın ardından yangın çıktı
Villanın bodrumunda ceset bulundu
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Patlamanın ardından yangın çıktı
Villanın bodrumunda ceset bulundu
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.